Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Με την μέτρηση οστικής πυκνότητας πρόκειται να αξιολογηθεί η πυκνότητα των οστών στις περιοχές του ισχίου και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι πληροφορίες που θα προκύψουν είναι πολύτιμες για την συνολική υγεία του σκελετού σας και την ανάγκη λήψης κάποιας αγωγής για οστεοπόρωση, καθώς είναι βασική εξέταση για την διάγνωση της πάθησης.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης μπορεί να είναι τρία και αφορούν την φυσιολογική οστική πυκνότητα, την οστεοπενία ή την οστεοπόρωση (χαμηλή οστική πυκνότητα) η οποία συνοδεύεται με τον κίνδυνο κατάγματος.

Επίσης με την μέτρηση της οστικής πυκνότητας, στα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ, μπορεί να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής που ήδη λαμβάνει ένας ασθενής.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται στην μέτρηση οστικής πυκνότητας

  • όλοι όσοι έχουν υποστεί κάταγμα στην ηλικία άνω των 50
  • γυναίκες στην εμμηνόπαυση
  • μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
  • όλοι όσοι παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου

Πότε συνιστάται επανάληψη της εξέτασης;

Μέτρηση οστικής πυκνότητας πάνω από μία φορά θα κάνουν οι εξεταζόμενοι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για οστεοπόρωση καθώς και οι εξεταζόμενοι που παρουσιάζουν επιδείνωση της οστικής πυκνότητας.

Διαδικασία

Η εξέταση οστικής πυκνότητας είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλής. Η ακτινοβολία είναι μηδαμινή.

Ένας σαρωτής μετακινείται κατά μήκος του εξεταζόμενου προκειμένου να απεικονίσει την περιοχή που πρέπει. Η διάρκεια της εξέτασης ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού και για να μάθετε το κόστος της εξέτασης με ΕΟΠΥΥ ή ιδιωτικά.

Η εξέταση πραγματοποιείται μετά από επικοινωνία – ραντεβού.

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας