Ψηφιακή Μαστογραφία

Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία;

Είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που πραγματοποιείται μέσω ενός σύγχρονου απεικονιστικού μηχανήματος που λέγεται ψηφιακός μαστογράφος.

Πρόκειται για μια απλή ακτινολογική εξέταση η οποία επιτρέπει την απεικόνιση της μορφολογίας και της δομής των ανατομικών στοιχείων του μαστού συμβάλλοντας στην έγκαιρη απεικόνιση και διάγνωση παθολογικών αλλοιώσεων αυτού είτε λόγω διαταραχής της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής του μαστού, είτε εξαιτίας της ανάπτυξης ενός όγκου, είτε εξαιτίας ύποπτων μικροτιτανώσεων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψηφιακής μαστογραφίας και αναλογικής;

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε ψηφιακή και αναλογική μαστογραφία έγκειται στο γεγονός ότι στην ψηφιακή μαστογραφία χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονικός υπολογιστής, ενώ στην αναλογική μαστογραφία ως μέσο καταγραφής των διαγνωστικών εικόνων χρησιμοποιείται μόνο το φιλμ. Για αυτό τον λόγο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ψηφιακή μαστογραφία είναι περισσότερο λεπτομερής, ενώ σύμφωνα με έρευνες μέσω της ψηφιακής μαστογραφίας μπορούν να διερευνηθούν μαστογραφικά ευρήματα εξαιρετικά μικρού μεγέθους, όπως οι μικροαποτιτανώσεις. Στα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ μπορεί να πραγματοποιηθεί εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με τους σύγχρονους ψηφιακούς μαστογράφους SELENIA του οίκου HOLOGIC και FUSION του οίκου Siemens.

Πότε θα πρέπει να υποβληθεί μια γυναίκα για πρώτη φορά στην εξέταση;

Η ιδανική ηλικία στην οποία θα πρέπει να υποβληθεί μια γυναίκα για πρώτη φορά στην εξέταση είναι τα 40 έτη.

Ποια είναι η σωστή συχνότητα εξέτασης;

Οι ειδήμονες συμβουλεύουν ότι η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, μετά τα 40 έτη, επειδή ο κίνδυνος κάποιας κακοήθειας αυξάνεται μετά από αυτή την ηλικία. Επομένως, η εξέταση γίνεται κυρίως προληπτικά, ώστε να έχουμε καλύτερη πρόγνωση όταν γίνεται διάγνωση μιας παθολογικής κατάστασης, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης της βλάβης.

Πλεονεκτήματα ψηφιακής μαστογραφίας

  • Έχει μικρότερη διάρκεια συγκριτικά με την αναλογική μαστογραφία.

  • Με την ψηφιακή μαστογραφία αποτυπώνονται εικόνες υψηλής ανάλυσης σε ειδικές οθόνες επεξεργασίας της εικόνας προκειμένου να παρέχουν τη δυνατότητα να προληφθεί ο καρκίνος του μαστού σε εξαιρετικά αρχικό στάδιο.Ανάλογα με τον τύπο και την σύσταση του μαστού, επιτυγχάνεται λιγότερη ακτινοβολία στον ασθενή.

  • Η ακτινογραφία που παράγεται είναι ψηφιακή επομένως, ο γιατρός μπορεί να την επεξεργαστεί ανάλογα, ώστε να λάβει περισσότερες πληροφορίες από την εξέταση και να μειώσει τις επαναλήψεις.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η προετοιμασία πριν την μαστογραφία;

  • Να μην προγραμματίσετε την εξέταση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή στις τελευταίες ημέρες του καταμήνιου κύκλου.

  • Να μην φοράτε λοσιόν, ταλκ ή κάποιο αποσμητικό, καθώς αλλοιώνουν οπτικά τα αποτελέσματα της εξέτασης.

  • Ωστόσο, καλό είναι πριν από την εξέταση να ενημερώσετε τον γιατρό σας για πιθανό ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, καθώς η ακτινοβολία από την εξέταση είναι πιθανόν να επηρεάσει το έμβρυο.

  • Κατά την προσέλευση σας για την πραγματοποίηση της εξέτασης ενημερώστε για τυχόν σκληρίες που έχετε ψηλαφήσει στο μαστό σας, ενώ απαραίτητη είναι η προσκόμιση προηγουμένων μαστογραφιών, αν έχουν πραγματοποιηθεί. Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφερθεί οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού καθώς και η συμπλήρωση ενός σύντομου ατομικού και γυναικολογικού ιστορικού.

Πόσο διαρκεί η εξέταση;

Είναι μια εξαιρετικά γρήγορη εξέταση η οποία δεν ξεπερνά συνολικά τα πέντε λεπτά. Ο μαστός τοποθετείται στον ψηφιακό μαστογράφο και λαμβάνονται συνολικά δύο λήψεις στον κάθε μαστό.

Υπάρχει περιθώριο λάθους;

Τα ποσοστά επιτυχίας της εξέτασης κυμαίνονται σε ποσοστό 90-95% και περιθώριο λάθους υπάρχει μόνο στο 8-12% των περιπτώσεων, όπου οι βλάβες δεν απεικονίζονται στην μαστογραφία.

Αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, πότε θα πρέπει μια γυναίκα να υποβληθεί για πρώτη φορά στην εξέταση;

Επισημαίνεται, πως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, η πρώτη μαστογραφία να πραγματοποιείται νωρίτερα απ’ότι στον γενικό πληθυσμό.

Ψηφιακή Μαστογραφία διαθέτουν τα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ Νέας Ερυθραίας και Άνοιξης.

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω ΕΟΠΥΥ. Ενημερωθείτε για τις τιμές (κόστος), τις προσφορές και κλείστε ραντεβού.