Κολονοσκόπηση

Πρόκειται για την εξειδικευμένη εξέταση με την οποία ο Γαστρεντερολόγος επισκοπεί το εσωτερικό του παχέος εντέρου καθώς και του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου. Πραγματοποιείται με το κολονοσκόπιο, ένα εύκαμπτο, ελαστικό σωλήνα διαμέτρου λίγων χιλιοστών. Το όργανο διαθέτει στην άκρη του μία κάμερα με μια πηγή φωτός και η εικόνα που καταγράφει μεταφέρεται σε ειδική οθόνη υψηλής ευκρίνειας, ώστε ο Iατρός να μπορεί να δει με λεπτομέρεια το εσωτερικό του κατώτερου πεπτικού συστήματος και να εντοπίσει βλεννογονικές αλλοιώσεις πχ πολύποδες και καρκίνο στο παχύ έντερο

Γιατί κάνουμε κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση επιτρέπει τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων του κατώτερου πεπτικού σωλήνα, όπως πολύποδες παχέος εντέρου, διερεύνηση δυσκοιλιότητας, οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, η εκκολπωμάτωση του εντέρου, οι νεοπλασίες του εντέρου κλπ.

Συνήθεις ενδείξεις για την εξέταση είναι:

  • Ηλικία >50 ετών για προληπτικούς λόγους
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, ξαφνική δυσκοιλιότητα ή διάρροιες
  • Διερεύνηση σιδηροπενικής αναιμίας
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου

Πριν την κολονοσκόπηση

Ο εξεταζόμενος πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες που θα του δοθούν πριν την κολονοσκόπηση, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί με επιτυχία και ακρίβεια η εξέταση. Ο σωστός καθαρισμός του εντέρου με συγκεκριμένη δίαιτα και τη χρήση καθαρτικών σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού τις προηγούμενες ημέρες είναι απαραίτητος, ώστε τα αποτελέσματα της εξέτασης να είναι αξιόπιστα. Επίσης ο εξεταζόμενος πρέπει να έχει ενημερώσει τον Ιατρό του για το ιατρικό του ιστορικό καθώς και όποια τυχόν φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει, ώστε ο Ιατρός να αποφασίσει αν κάποια φάρμακα θα πρέπει να διακοπούν ή να τροποποιηθούν πριν την εξέταση, όπως επίσης και για τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα. Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να προσέρχεται για την εξέταση με συνοδό, καθώς δεν θα μπορεί να οδηγήσει μετά τη κολονοσκόπηση λόγω της χορήγησης καταστολής. Σε κάθε περίπτωση σημαντική είναι και η προσκόμιση παλαιότερων παρόμοιων εξετάσεων, εφόσον υπάρχουν.

Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης

Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεββάτι και τοποθετείται ειδικό μηχάνημα για την παρακολούθηση των παλμών του και της οξυγόνωσης του αίματος του. Στη συνέχεια γίνεται τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα από εξειδικευμένη νοσηλεύτρια για τη χορήγηση της καταστολής. Η εξέταση πραγματοποιείται με τη χορήγηση καταστολής ενώ σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας παρακολουθείται η οξυμετρία του ασθενούς. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερα από 15-20 λεπτά. Ο Γαστρεντερολόγος εισάγει το κολονοσκόπιο από τον πρωκτό και το προωθεί κατά μήκος του παχέος εντέρου μέχρι και 20 περίπου εκατοστά στο λεπτό έντερο. Εάν ο Γαστρεντερολόγος το κρίνει απαραίτητο λαμβάνει δείγματα για βιοψία και πραγματοποιεί θεραπευτικούς χειρισμούς μέσω του ενδοσκοπίου πχ αφαίρεση πολυπόδων, δηλαδή προκαρκινικές αλλοιώσεις στο τοίχωμα του εντέρου, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον ασθενή.

Μετά την κολονοσκόπηση

Ο εξεταζόμενος ξυπνά λίγα λεπτά αργότερα και παραμένει κάποια ώρα στην ανάνηψη, όπου βρίσκεται υπό παρακολούθηση μέχρι να συνέλθει εντελώς. Εν συνεχεία λαμβάνει το γραπτό πόρισμα και τις φωτογραφίες από την εξέταση καθώς και οδηγίες από τον γαστρεντερολόγο.

Εναλλακτική Τεχνική με Νερό

Παρέχουμε τη δυνατότητα διενέργεια της κολονοσκόπησης με τη χρήση νερού, μέσω ειδικής αντλίας που επιτρέπει πλήρως ανώδυνη ενδοσκόπηση κατώτερου πεπτικού, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς καν τη χορήγηση καταστολής, και παράλληλα τη καλύτερη επισκόπηση του βλεννογόνου για ανίχνευση πολυπόδων. Η εναλλακτική της χρήσης νερού, πλεονεκτεί έναντι της κλασσικής προσέγγισης καθώς μειώνει το «φούσκωμα» του εντέρου με αέρα.

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Συστήνεται ο εξεταζόμενος να έχει συνοδό, ο οποίος και θα φροντίσει για την ασφαλή επιστροφή του στο σπίτι και θα ακούσει τις οδηγίες του γιατρού, σε περίπτωση που ο ασθενής αδυνατεί να τις συγκρατήσει λόγω της καταστολής.
  • Μετά την εξέταση και για το υπόλοιπο της ημέρας ο εξεταζόμενος δεν επιτρέπεται να οδηγήσει ή να χειριστεί μηχανήματα, λόγω των μειωμένων πιθανώς αντανακλαστικών του από τη καταστολή.
  • Η κολονοσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί συνδυαστικά με γαστροσκόπηση, όταν αυτό απαιτείται.
  • Πρόκειται για μία ανώδυνη και εξαιρετικά ασφαλή εξέταση.

Για να κλείσετε ραντεβού και να ενημερωθείτε για την προετοιμασία καθώς και το κόστος (τιμή) της εξέτασης, επικοινωνήστε με τα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ Άνοιξης. Μπορείτε να κάνετε την εξέταση μέσω ΕΟΠΥΥ (μάθετε πόσο κοστίζει) ή ιδιωτικά