Κολονοσκόπηση

Πως γίνεται η κολονοσκόπηση και σε τι χρησιμεύει

Η κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση που αποσκοπεί στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, γίνεται με μέθη και εξετάζει το εσωτερικό του παχέος εντέρου σε όλο το μήκος του. Η διαδικασία της κολονοσκόπησης περιλαμβάνει την εισαγωγή καθετήρα στον πρωκτό, ο οποίος φέρει κάμερα στο άκρο του. Με την κολονοσκόπηση μπορούν να ανιχνευτούν φλεγμονώδεις ιστοί, εξογκώματα, πολύποδες και ο καρκίνος στο παχύ έντερο. Είναι μία ασφαλής εξέταση η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από τα ευρήματα της εξέτασης.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για μία κολονοσκόπηση, με τις πιο συνηθισμένες να είναι:

  • αίμα στα κόπρανα
  • χρόνια διάρροια
  • σιδηροπενική αναιμία
  • έντονη απώλεια βάρους
  • ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
  • παρακολούθηση ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Πως γίνεται η κολονοσκόπηση;

Ο ασθενής ξαπλώνει πλάγια στο εξεταστικό κρεβάτι και ο Ιατρός – Γαστρεντερολόγος εισάγει το ενδοσκόπιο προς το ορθό και μετά προς το σιγμοειδές κόλον. Δια μέσω του ενδοσκοπίου εισάγεται σιγά σιγά ο αέρας ο οποίος διατείνει ελαφρώς το έντερο, επιτρέποντας στον Ιατρό μια καλή εικόνα μέσα από την κάμερα.

Προετοιμασία κολονοσκόπησης

Για να κλείσετε ραντεβού και να ενημερωθείτε για την προετοιμασία καθώς και το κόστος της εξέτασης, επικοινωνήστε με τα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ Άνοιξης. Μπορείτε να κάνετε την εξέταση της κολονοσκόπησης με ΕΟΠΥΥ ή ιδιωτικά.

Πονάει η κολονοσκόπηση;

Από τη στιγμή που χορηγηθεί καταστολή/μέθη στον ασθενή, η εξέταση γίνεται εντελώς ανώδυνα σε ποσοστό 99%.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την κολονοσκόπηση;

H κολονοσκόπηση είναι μία ασφαλής εξέταση, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες σπάνιες επιπλοκές. Όπως σε όλες τις εξετάσεις έτσι και στην κολονοσκόπηση, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές.

Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης βρεθούν πολύποδες στο τοίχωμα του εντέρου ο Ιατρός δύναται να τους αφαιρέσει. Σπάνια μπορεί να προκληθεί μικρή ή μεγάλη αιμορραγία για σύντομο διάστημα.

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείται μετά την κολονοσκόπηση;

Ο εξεταζόμενος θα ενημερωθεί για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει μετά την εξέταση από τον Ιατρό – Γαστρεντερολόγο.

Επικοινωνήστε μαζί μας στα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ για να μάθετε το κόστος (τιμές) της κολονοσκόπησης ιδιωτικά και με ΕΟΠΥΥ.