Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα στα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ είναι μία εξέταση η οποία αναλύει την ηλεκτρική δραστηριότητα που παράγεται από την καρδιά. Η εξέταση πραγματοποιείται με τον ηλεκτροκαρδιογράφο.

Για να ληφθεί ένα σωστό ηλεκτροκαρδιογράφημα απαιτείται ηλεκτροκαρδιογράφος 12 απαγωγών. Απαγωγή ονομάζεται η ηλεκτρική απεικόνιση ενός τμήματος της καρδιάς. Για να ληφθούν 12 απαγωγές είναι απαραίτητα 9 ηλεκτρόδια.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτροκαρδιογράφημα

  • με την εξέταση αυτή δεν απεικονίζεται ολόκληρη η λειτουργική ικανότητα της καρδιάς αλλά η καταγραφή της ηλεκτρικής ενέργειάς της. Μπορεί δηλαδή ακόμα και σε μία παθολογική κατάσταση της καρδιάς το ηλεκτροκαρδιογράφημα να είναι φυσιολογικό

  • η αξία της εξέτασης είναι μεγάλη, καθώς συμβάλλει στη διάγνωση ισχαιμίας του μυοκαρδίου, στη διάγνωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, των αρρυθμιών και άλλων παθολογικών καταστάσεων

Γιατί πρέπει να γίνει η εξέταση;

Όταν υπάρχει υποψία καρδιακής πάθησης και η συμπτωματολογία συμβαδίζει με αυτή (ταχυκαρδία, πόνος στο στήθος, στηθάγχη κ.α.) τότε η εξέταση θεωρείται πολύτιμη ως προς τη διάγνωση.

Η εξέταση είναι συμπληρωματική της κλινικής εξέτασης και θεωρείται χρήσιμη στον προληπτικό έλεγχο ατόμων που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Πώς γίνεται;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα γίνεται με την τοποθέτηση ειδικών ηλεκτροδίων στο στήθος, στα χέρια και στα πόδια του ασθενούς, ο οποίος χρειάζεται να παραμείνει σε ακινησία για τη σωστή καταγραφή. Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη, ακίνδυνη σε σύντομη διάρκεια.

Προετοιμασία

Πριν το ηλεκτροκαρδιογράφημα ο ασθενής θα πρέπει να είναι ήρεμος και για μερικές ώρες πριν να μην έχει ασκηθεί έντονα, να έχει πιει καφέ ή να έχει λάβει φάρμακα χωρίς εντολή γιατρού. Το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και από την ομιλία ή την κινητικότητα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε το κόστος της εξέτασης.

Η εξέταση πραγματοποιείται μετά από επικοινωνία – ραντεβού.