Test Κοπώσεως

Τι είναι το τεστ κοπώσεως;

Η δοκιμασία κόπωσης ή αλλιώς test κοπώσεως αποτελεί μία εύκολη και αναίμακτη διαδικασία που συνδράμει στην διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Η εξέταση γίνεται σε κυλιόμενο τάπητα, δηλαδή ο εξεταζόμενος υποβάλλεται σε έλεγχο σωματικής άσκησης υπό συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εξέτασης και στο τέλος της.

Πότε χρειάζεται να γίνει ένα test κόπωσης;

H δοκιμασία κόπωσης γίνεται για να προσδιοριστούν προβλήματα σε ασθενής με ύποπτα ενοχλήματα όπως ζάλη, αίσθημα υψηλών παλμών κ.α. Επιπλέον προτείνεται σε άτομα άνω των 40 ετών που ανήκουν σε συγκεκριμένη κατηγορία επαγγέλματος και σε ασυμπτωματικά άτομα με παραπάνω από έναν παράγοντες κινδύνου.

Άλλος σημαντικός λόγος που επιβάλλεται η δοκιμασία κόπωσης είναι για να εκτιμηθούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο που λαμβάνουν φάρμακα, σε ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου κ.τ.λ.

Τέλος, το τεστ κοπώσεως προτείνεται για να βρει ο ενδιαφερόμενος αν είναι κατάλληλος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα άθλησης και πόσο έντονα μπορεί να αθληθεί.

Προετοιμασία για το τεστ

  • αναφέρετε στον γιατρό σας οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε ή έχετε λάβει αυτοβούλως τις τελευταίες 48 ώρες

  • δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού ή ποτού -εκτός νερού- 3 ώρες πριν την εξέταση

  • φορέστε άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια για να είστε άνετοι

Πως γίνεται το τεστ κοπώσεως;

Ο εξεταζόμενος ξεντύνεται από τη μέση και πάνω προκειμένου να τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια για την καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Έπειτα γίνεται μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και ακολούθως ο εξεταζόμενος μεταβαίνει στον κυλιόμενο διάδρομο για την διεξαγωγή της εξέτασης και των σταδίων της.

Πόσο διαρκεί η εξέταση;

Συνήθως η εξέταση αποτελείται από 3 στάδια με σταδιακή δυσκολία. Το κάθε στάδιο διαρκεί περίπου 3 λεπτά.

Για ποιους αντενδείκνυται;

Όσοι έχουν αναπηρία, πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση, σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας ή παρουσιάζουν σοβαρές καρδιακές παθήσεις δεν πρέπει να υποβάλλονται στη διαδικασία.

Η εξέταση πραγματοποιείται μετά από επικοινωνία – ραντεβού.