Γαστροσκόπηση

Πρόκειται για την εξειδικευμένη εξέταση με την οποία ο Γαστρεντερολόγος επισκοπεί το εσωτερικό του οισοφάγου, στομάχου και δωδεκαδάκτυλου. Πραγματοποιείται με το γαστροσκόπιο, ένα εύκαμπτο, ελαστικό σωλήνα διαμέτρου λίγων χιλιοστών. Το όργανο διαθέτει στην άκρη του μία κάμερα με πηγή φωτός και η εικόνα που καταγράφει μεταφέρεται σε ειδική οθόνη υψηλής ευκρίνειας, ώστε ο Ιατρός να μπορεί να δει με λεπτομέρεια το εσωτερικό του ανώτερου πεπτικού συστήματος και να εντοπίσει βλεννογονικές αλλοιώσεις.

Γιατί κάνουμε γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση επιτρέπει τη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, όπως οισοφαγίτιδα, οισοφάγος Barrett, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κιρσοί οισοφάγου, νεοπλασίες οισοφάγου–στομάχου, γαστρίτιδα, πεπτικό–δωδεκαδακτυλικό έλκος, δυσπεψία, κοιλιοκάκη κλπ. Η εξέταση προσφέρει την δυνατότητα γρήγορης και επαρκούς διάγνωσης των παθήσεων αυτών, καθώς και τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης μέσω του ενδοσκοπίου, όταν και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Συνήθεις ενδείξεις για την εξέταση είναι:

  • Κάψιμο στο στήθος
  • Διερεύνηση σιδηροπενικής αναιμίας
  • Ανορεξία, ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Υποτροπιάζοντες έμετοι ή τάση για εμετό
  • Δυσφαγία, δυσκαταποσία, αίσθημα στάσης του φαγητού στο λαιμό ή στο θώρακα
  • Δυσπεπτικά ενοχλήματα
  • Κίρρωση του ήπατος
  • Επιτήρηση δυσπλασίας και άλλων προκαρκινικών βλαβών του στομάχου
  • Αιμορραγία πεπτικού

Πριν τη γαστροσκόπηση

Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 6 ώρες, ενώ μπορεί να καταναλώσει νερό μέχρι 3 ώρες πριν την εξέταση. Επίσης θα πρέπει να έχει ενημερώσει το γιατρό του για το ιατρικό του ιστορικό καθώς και όποια τυχόν φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει, ώστε ο Ιατρός να αποφασίσει αν κάποια φάρμακα θα πρέπει να διακοπούν ή να τροποποιηθούν πριν την εξέταση, όπως επίσης και για τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα. Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να προσέρχεται για την εξέταση με συνοδό, καθώς δεν θα μπορεί να οδηγήσει μετά τη γαστροσκόπηση λόγω της χορήγησης καταστολής. Σε κάθε περίπτωση σημαντική είναι και η προσκόμιση παλαιότερων παρόμοιων εξετάσεων, εφόσον υπάρχουν.

Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης

Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι και τοποθετείται ειδικό μηχάνημα για την παρακολούθηση των παλμών του και της οξυγόνωσης του αίματος του. Στη συνέχεια γίνεται τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα από εξειδικευμένη νοσηλεύτρια για τη χορήγηση της καταστολής και ένα ειδικό επιστόμιο, για να μην έρχεται το γαστροσκόπιο σε επαφή με τα δόντια του ασθενούς. Η εξέταση πραγματοποιείται με τη χορήγηση καταστολής ενώ σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας παρακολουθείται η οξυμετρία του ασθενούς. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερα από 10-15 λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη. Κατά την εξέταση ελέγχεται ενδελεχώς το εσωτερικό του οισοφάγου, το στομάχου και το δωδεκαδακτύλου, ενώ εάν ο γαστρεντερολόγος το κρίνει απαραίτητο λαμβάνει δείγματα για βιοψία και πραγματοποιεί θεραπευτικούς χειρισμούς μέσω του ενδοσκοπίου, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον εξεταζόμενο.

Μετά τη γαστροσκόπηση

Ο εξεταζόμενος ξυπνά λίγα λεπτά αργότερα και παραμένει κάποια ώρα στην ανάνηψη, όπου βρίσκεται υπό παρακολούθηση μέχρι να συνέλθει εντελώς. Εν συνεχεία λαμβάνει το γραπτό πόρισμα και τις φωτογραφίες από την εξέταση καθώς και οδηγίες από τον Γαστρεντερολόγο.

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Συστήνεται ο εξεταζόμενος να έχει συνοδό, ο οποίος και θα φροντίσει για την ασφαλή επιστροφή του στο σπίτι και θα ακούσει τις οδηγίες του γιατρού, σε περίπτωση που ο ασθενής αδυνατεί να τις συγκρατήσει λόγω της καταστολής.
  • Μετά την εξέταση και για το υπόλοιπο της ημέρας ο εξεταζόμενος δεν επιτρέπεται να οδηγήσει ή να χειριστεί μηχανήματα, λόγω των μειωμένων πιθανώς αντανακλαστικών του από τη καταστολή.
  • Η γαστροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί συνδυαστικά με κολονοσκόπηση, όταν αυτό απαιτείται.
  • Πρόκειται για μία απολύτως ανώδυνη και εξαιρετικά ασφαλή εξέταση.

Για να κλείσετε ραντεβού και να ενημερωθείτε για την προετοιμασία καθώς και το κόστος (τιμή) της εξέτασης, επικοινωνήστε με τα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ Άνοιξης. Μπορείτε να κάνετε την εξέταση μέσω ΕΟΠΥΥ (μάθετε πόσο κοστίζει) ή ιδιωτικά